DEEN Supermarkten, de vertrouwde supermarkt van en voor iedereen. Ontstaan uit een West- Fries familiebedrijf is DEEN nog steeds elke dag voor iedereen in de buurt de supermarkt die bekend staat om de lekkere (vers)producten en een duidelijk en eerlijke prijs. DEEN biedt sinds 2015 de klimaatneutrale draagtasjes van BUNZL aan zijn klanten aan.

MVO beleid
Bij DEEN is duurzaam ondernemen al meer dan 80 jaar vanzelfsprekend. Als familiebedrijf staat DEEN midden in de samenleving. Door elke keer een klein beetje meer te doen, blijft DEEN zich op een duurzame manier ontwikkelen.
De lusdraagtasjes die DEEN in de winkel aanbiedt zijn volledig vervaardigd uit gerecycled polyethyeen en sinds 2015 ook 100 % klimaatneutraal. Deze lusdraagtasjes worden geproduceerd door verpakkingsleverancier Bunzl Retail & Industry.
De belangrijkste aandachtsgebieden voor het produceren van de lusdraagtasjes voor DEEN zijn:
– Terugdringen van het storten van afval en verhogen van afval voor recycling,
– Vermindering van brandstof voor transport,
– Aanbod van milieuvriendelijke producten: het “Bewust Bunzl” assortiment.

Certificering Klimaatneutraal Gegarandeerd

GRENZEN

De lusdraagtassen worden geproduceerd op locatie uit een mengsel van virgin en recycled plastic en vervolgens per vrachtauto naar het distributiecentrum van Bunzl in Arnhem gebracht. Vandaar vindt distributie naar de supermarkten plaats.
De CO2 voetafdruk van Bunzl is niet meegenomen in de voetafdruk (Life Cycle Analysis – LCA) van de plastic tas. Omdat Bunzl Nederland een enorme verscheidenheid aan producten levert zal de CO2 bijdrage van het hoofdkantoor, sales en marketing e.d. van de organisatie aan dit specifieke product gering zijn. De geringe bijdrage is verwaarloosd. Dat is acceptabel (niet materieel) en de geloofwaardigheid van de claim lijdt hier niet onder omdat de producent Bunzl voldoende andere MVO gerelateerde initiatieven heeft ge├»nitieerd in haar Bewust Bunzl pakket.

SCOPE

De LCA van de DEEN lusdraagtasjes omvat alle scope 1 en 2 emissies van de productie op locatie. Ook zijn alle transportbewegingen (aanvoer van grondstoffen en vervoer van producten via het distributiecentrum naar de supermarkten en de afvalverwerking meegenomen). Scope 3 emissies bij de leverancier en producent Bunzl zijn niet meegenomen.

PRODUCT LIFE CYCLE ANALYSIS (LCA)

De LCA van EcoChain, die 3 jaar geleden is gemaakt is bijgewerkt in 2017 met nieuwe data van de producent Brava en berekend met SimaPro.

INTERNE REDUCTIE
De klimaatimpact van de lusdraagtassen is al relatief gering door:
– Het lage energieverbruik van de productie.
– Het hoge percentage gerecyclede materialen. De plastic tassen worden gemaakt met 97% gerecycled plastic. Dit geeft een substantieel lagere klimaatimpact dan andere plastic tassen.
– Het hoge percentage gerecyclede materialen.
– Het relatief zeer lage gewicht van de tas.

EXTERNE REDUCTIE

De aan klimaatneutrale orders geassocieerde CO2-voetafdruk wordt gecompenseerd met Gold Standard credits.

COMMUNICATIE

Het MVO beleid is opgenomen op de website. Het KNG logo staat op de plastic tas. De Klimaat Neutraal Product claim op de plastic tas wordt uitgelegd met een korte tekst en een verwijzing naar de website www.klimaatneutraalgegarandeerd.nl

Betreft: Hercertificering 2018