Redbeans levert koffie en koffieautomaten voor bedrijven en instellingen. Het is een toekomstgericht bedrijf dat ook de komende jaren iconische producten wil maken. Ze legt in het dagelijks handelen de nadruk op de maatschappelijke en milieuaspecten die komen kijken bij de vervaardiging van koffie, met name de sourcing en de productie. Daarnaast blijft het kijken naar alle andere activiteiten om haar impact op het milieu te verminderen. Van verpakking, verzending en opslag tot de manier waarop het bedrijf wordt gerund. En dat eist Redbeans ook van haar leveranciers en partners.

Meer achtergrondinformatie over Redbeans, klik hier >>

Certificering Klimaatneutraal Gegarandeerd

De klimaatimpact van alle koffieproducten van Redbeans is in kaart gebracht door middel van een ketenanalyse, een zogenaamde CO2-voetafdruk of Life Cycle Analysis (LCA). Vervolgens is gekeken waar men de klimaatimpact kan verminderen en tot slot wordt de resterende klimaatimpact gecompenseerd. Hieronder volgt een samenvatting van het certificeringsrapport:

GRENZEN

Neuteboom koffie is de leverancier van alle koffiebonen voor Redbeans. Duurzame koffie zit in het DNA van Neuteboom. Ze produceren Fairtrade, Utz, Rainforest en biologische koffie soorten en zijn al eerder betrokken geweest bij CO2-neutrale koffieproductie van Redbeans. Neuteboom koffie is lid van de branchevereniging KNVKT en neemt deel aan het MJA – Koffiebranderijen. De berekening van CO2-voetafdruk van Redbeans koffie omvat de volgende stappen:

1. De koffieproductie op de plantage.
2. Het plukken en verwerken van de groene bonen.
3. Het transport naar de koffiebrander
4. Het branden, mengen en evt. malen van de producten.
5. Her verpakken van de producten.
6. Het transport van de koffiebrander naar de Redbeans klant.

Omdat het gaat om een klimaatneutraal consumentenproduct wordt de gehele keten van plantage naar winkel meegenomen. Uitgesloten wordt de ‘Land Use change’ in de herkomstlanden, de gebruikers- en afvalfase.

SCOPE

De koffie supply chain is in veel gevallen niet tot de koffieplantage herleidbaar. Vandaar dat de Carbon Footprint berekening gebruik maakt van landgemiddelde waarden. In de berekeningen voor Redbeans koffie worden de directe uitstoot van broeikasgassen bij de productie op het land, zoals meststoffen, en brandstof- en elektriciteitsverbruik op de koffieplantages meegenomen. Daarnaast alles wat komt kijken bij de productie van de koffie bij de verschillende branders tot en met de verpakking. Tot slot wordt alle uitstoot van het transport en de opslag in hele keten van het land van herkomst tot en met de winkel meegenomen.

CO2-VOETAFDRUK (Life Cycle Analysis)

Voor de CO2-voetafdruk bepaling voor de producten van Neuteboom voor Redbeans wordt gebruik gemaakt van een specifieke tool, ontwikkeld door Ecofys voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). Zo is voor elk van de koffieproducten precies uitgerekend wat de CO2-uitstoot is per pakje. Neuteboom gebruikt de tool ook voor haar eigen vestiging in Almelo en neemt het specifieke energieverbruik van de gehele locatie mee.

INTERNE REDUCTIE

Reductie in de koffieketen, van de boer tot in de winkel, kan door optimaliseren van de teelt, efficiënter transport, energiebesparing in de faciliteiten van de brander en het verminderen en verduurzamen van de verpakkingsmaterialen.

Redbeans selecteert biologische koffiesoorten, gebruikt verpakkingsmaterialen zonder aluminimum en maakt gebruik van een moderne branderij met groene stroom en groen gas. Voor de kop koffie op kantoor selecteren ze moderne, efficiënte machines met een laag energie verbruik.

De leverancier van de koffiebonen, Neuteboom, is actief bezig met haar CO2-voetafdruk, door te werken aan energie efficiëntie programma’s en de ontwikkeling van nieuwe verpakkingsmaterialen. Alle proces efficiëntie-maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar voert Neuteboom Coffee BV door.

EXTERNE REDUCTIE

De klimaatimpact van Redbeans koffie wordt gecompenseerd met het Biogasproject in Tanzania. Dit project is Gold Standard gecertificeerd.

COMMUNICATIE

Op de website van Redbeans staat het KNG logo met een verwijzing naar de website van Klimaat Neutraal Gegarandeerd.

Betreft: KNG/2017/015/P