Stockon is in november 2017 opgericht in Utrecht. Zij hadden het idee dat er een dienst moest zijn die alle zware, saaie en terugkerende boodschappen gewoon bij jou aan de deur moest brengen. Zo zouden klanten tijd overhouden om naar de supermarkt, groenteboer, slager en bakker te gaan voor al zijn verse producten. Stockon bezorgt boodschappen in Foodboxen iedere twee weken gratis bij klanten thuis. Stockon vind het belangrijk om haar impact op het klimaat te beperken en heeft daarom besloten wil de bezorging van de Foodboxen standaard altijd klimaatneutraal te verzorgen en deze te laten certificeren volgens de standaard Klimaatneutraal gegarandeerd.

Certificering Klimaatneutraal Gegarandeerd

GRENZEN & SCOPE

De scope van de bezorging van Stockon foodbox omvat de volgende stappen:

1. Transport van de PostNL sorteercentra naar de klant (gemiddeld gewicht van 15 kg per Foodbox)
2. CO2-voetafdruk van de boodschappen papieren boodschappentassen (3 tassen per Foodbox)

Het transport van producenten naar de PostNL sorteercentra, en de afvalfase van de tassen worden expliciet buiten de CO2-voetafdruk berekening gehouden. De intentie van Stockon is om de scope in komende jaren groter te maken. Voor de berekening van de gemiddelde CO2-voetafdruk per pakket is gebruik gemaakt van een Excel model met emissie factoren uit CO2emissiefactoren.nl en data van PostNL over het elektragebruik, gasverbruik en stadsverwarming van de sorteercentra en het brandstofverbruik van de bezorgvoertuigen, gedeeld door het totale geleverde pakketten.

CO2-VOETAFDRUK

Voor de berekening van de gemiddelde CO2-voetafdruk per pakket is gebruik gemaakt van een Excel model met emissiefactoren uit uit de nationale lijst, www.CO2emissiefactoren.nl en data van PostNL over het elektragebruik, gasverbruik en stadsverwarming van de sorteercentra en het brandstofverbruik van de bezorgvoertuigen, gedeeld door het totale geleverde pakketten en gemiddeld aan kilogram per pakket om zo de CO2-uitstoot van de bezorging van een Foodbox van 15 kg te kunnen berekenen.

INTERNE REDUCTIE 

In de huidige scope kan Stockon zich alleen concentreren op het verminderen van de klimaatimpact van hun papieren zakken. Stockon heeft FSC-papier gekozen en zal blijven zoeken naar een oplossing met nog lagere emissies.

De rest van de CO2-voetafdruk wordt veroorzaakt door PostNL en dan voornamelijk door het brandstofverbruik van de richt zich om zijn uitstoot te verminderen door:
• Investeren in hun sorteercentra, zonnepanelen installeren, de behoefte aan koeling en energieverbruik verminderen en efficiënter omgaan met het gebruik van hun robots.
• Doorgaan met de overgang naar elektrische voertuigen
• Efficiëntere logistiek
• Pakketten gebruik verminderen en hergebruiken

EXTERNE REDUCTIE 

Stockon compenseert de uitstoot veroorzaakt door de bezorging van boodschappen met Gold Standard cookstove projecten in Afrika en kan de bezorging als Klimaatneutraal gegarandeerde dienst op de markt brengen.

COMMUNICATIE 

Transparantie is een belangrijk onderdeel van de standaard Klimaatneutraal Gegarandeerd. Stockon voldoet aan de voorwaarde dat in alle communicatie verwezen wordt naar deze samenvatting van het verificatieapport. Daarnaast kan Stockon in haar communicatie gebruik maken van het KNG logo.

Betreft: certificering 2018 (2018/010/P)