Van Zelst Automaten is een totaalleverancier voor Werk en Horeca. Al meer dan 35 jaar voorziet van Zelst bedrijven, horeca, instellingen en verenigingen in heel Nederland van warme dranken, koude dranken, food, non-food, koffie- en vendingautomaten.

Duurzame ambitie

Van Zelst Automaten koopt haar koffie en koffieautomaten in bij de grootste koffie-inkopers ter wereld. Dit zijn o.a. Nescafé en Douwe-Egberts. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid om duurzaam te werken. De koffie producten komen voort uit duurzame teelt, fair-trade inkopen bij koffieboeren, duurzame productie, milieuvriendelijke verpakkingen, en energiezuinig vervoer. Voor ons huismerk koffie en thee van producten van Melange d’Or laten wij de fabrikant grondstoffen inkopen met het Max Havelaar keurmerk.

KETENVERANTWOORDELIJKHEID

In het kader van haar MVO beleid neemt van Zelst haar verantwoordelijkheid om voor haar bedrijfsvoering, maar ook voor haar klanten, het MVO beleid in de keten te toetsen. “Hoewel wij door het grote aantal leveranciers niet ieder product kunnen toetsen zorgen wij ervoor dat onze corebusiness hier wel aan voldoet.”

Certificering Klimaatneutraal Gegarandeerd

GRENZEN

De claim Klimaatneutrale organisatie wordt gevraagd voor Van Zelst Automaten BV, met 5 vestigingen en 90 medewerkers. Er is geen sprake van joint ventures of andere samenwerkingsverbanden.

SCOPE

Alle scope 1, 2 en 3 emissies zijn meegenomen.

CO2-VOETAFDRUK

De CO2-voetafdruk van van Zelst is vastgesteld door Climate Neutral Group.

Het grootste deel van de voetafdruk wordt veroorzaakt door transport. Van Zelst heeft auto’s op de weg voor het verkopen, leveren en onderhouden van automaten en gekoelde vrachtauto’s voor levering van (gekoelde) producten. Het aandeel van deze logistiek is ca 75 % van het totale brandstofverbruik.

INTERNE REDUCTIE

Van Zelst heeft geen expliciet klimaatbeleid, maar is wel continu bezig haar voetafdruk te reduceren. Het familiebedrijf heeft een sterke interne motivatie om te werken aan duurzaamheid.

• Vervanging van TL buizen door TL5 lampen
• Optimalisatie van de logistieke keten: 15% minder km te maken voor dezelfde leveringen
• Vervanging wagenpark door steeds zuiniger auto’s
• Bewustwording personeel van MVO beleid met een MVO quiz en er wordt gerbruik gemaakt van een MVO ideeënbus
• Van Zelst is onderdeel van de bedrijvenkring Duurzaam Eindhoven, waarin ervaringen worden uitgewisseld
• Van Zelst is ISO9001 en HACCP gecertificeerd en heeft voor volgend jaar ISO14001 certificering op het programma staan.
• Reductie van het bedrijfsafval door maximaal hergebruik van verpakkingsmaterialen.

EXTERNE REDUCTIE

Om de emissies te compenseren, draagt Van Zelst bij aan het project Cookstoves in Oeganda. 95 procent van de Oegandese bevolking kookt nog op open vuur. Door het gebruik van efficiënte houtskoolovens is 50 procent minder houtskool nodig om te koken. Dat bespaart volgens het bedrijf 327 ton CO2 per jaar. De kookmethode is bovendien minder schadelijk voor het gezin omdat ze vaak binnenshuis veel rook inademen.

COMMUNICATIE

Op haar website communiceert van Zelst over haar MVO beleid.